Ausztria hasznos információk

Általános beutazási szabályok:

Az aktuális beutazási információkat Ausztriába itt találod >>>

Magyar állampolgárok három hónapot meg nem haladó időtartamra bejelentési kötelezettség nélkül, csupán személyazonosító igazolvány birtokában jogosultak Ausztriába utazni. Természetesen útlevéllel továbbra is lehet utazni Ausztriába.

Felhívjuk azonban az utazók figyelmét arra, hogy a régi típusú személyi igazolvány okmánybiztonsági szempontból nem felel meg a mai kor biztonságtechnikai követelményeinek. Előfordulhat, hogy az osztrák hatóság kriminál-technikai vizsgálatot rendel el az okmány bevonásával egyidejűleg. Ezért nem tanácsoljuk az utazást az úti okmány, továbbá a gépjármű okmány elhasználtsága, sérülése vagy az adatok olvashatatlansága esetén.

A zökkenőmentes külföldre utazás érdekében javasoljuk a külföldre utazók számára elsősorban az útlevél, továbbá az új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány használatát. Felhívjuk a figyelmet, hogy az érvényes gépjárművezetői engedély nem minősül úti okmánynak, így azzal nem lehet beutazni az Európai Unió területére.

 

Vámszabályok

A határátkelőhelyeken alapvetően már nincs vámvizsgálat, de szúrópróba szerű ellenőrzésekre bármikor sor kerülhet. Itt hasznos információk találhatóak (német nyelven) az Európai Unió országaiból történő beutazással kapcsolatban.

Az üdülés ideje alatt a személyes használatot szolgáló áruk vámmentesen és bejelentési kötelezettség nélkül bevihetőek Ausztriába, amennyiben nem állnak beviteli tilalom alatt.

Cigaretta: 800 db
Szivar: 200 db
Dohány: 1 kg
Rövid italok: 10 liter
Más alkoholos ital: 20 liter
Bor: 90 liter
Sör: 110 liter

A folyékony tüzelő és fűtő anyagok valamint 10 litert meghaladó üzemanyag mennyiség adó és vámköteles. Harmadik országba általában egy karton cigarettát és az üzemanyagtartályban lévő üzemanyagot be lehet vinni, de indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk az adott ország itteni képviseleténél

Az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők – az utazás időtartamával összhangban – a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal. (Erről célszerű igazolást kérni!)

 

Pénznem, pénzváltás

Ausztria hivatalos fizetőeszköze az Euró. A különböző bel- és külföldi fizetőeszközök korlátlan mennyiségben be- és kivihetőek az országba.

Fontos információ: a 10 000 euró fölötti pénzösszeggel utazóknak bejelentési kötelezettségük van.

Ausztriában bankokban, pénzváltóknál lehetséges. Az árfolyamok bankonként eltérőek lehetnek.

• A bankok nyitva tartása (általában):

hétfő, kedd, szerda, péntek csütörtök
08:00–12:30

13:30–15:00

08:00–12:30

13:30–17:30

 

• Pénzkiadó automaták (Bankomat)

A bankokon kívül egész Ausztriában több mint 3000 bankomat automata áll a vendégek rendelkezésére a pénzfelvételhez. Az automaták elfogadnak bel- és külföldi maestro kártyákat (bankkártyák), emellett pénzfelvételre alkalmasak még a bel- és külföldi MasterCard, American Express , Visa és Diners hitelkártyák, valamint a Cirrus és Visa-Plus bankkártyák is. Az automatákból történő készpénzfelvétel esetén kezelési költség kerülhet felszámolásra, ez bankonként változhat.

A városokban és a turisztikai központokban a legtöbb szálloda, étterem, üzlet és benzinkút elfogad hitelkártyát, azonban vannak olyan szolgáltatók, ahol többnyire csak készpénzes fizetés lehetséges (pl. hegyi éttermek, kölcsönzők, hajótársaságok…stb.) .

 

 

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül)

Ausztriában nincs konkrét törvényi szabályozás arra nézve, hogy a külföldi kiskorúak milyen igazolásokkal utazhatnak be szüleik nélkül az országba. Nem kötelező, de ajánlott, hogy az egyedül, vagy nem szülője kíséretében utazó fiatalkorú vigyen magával egy meghatalmazást, amely – esetleges feltartóztatás vagy más probléma esetén – lehetőséget biztosít arra, hogy gyorsan meg lehessen keresni a szülői felügyeletet gyakorló személyt, és ellenőrizni lehessen, hogy valóban az ő hozzájárulásával utazott-e be a kiskorú. Célszerű, hogy a meghatalmazás az alábbiakat tartalmazza:

 • kiskorú neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum);
 • szülői felügyelet gyakorlójának neve és személyes adatai (lakcím, születési dátum);
 • szülői felügyelet gyakorlójának telefonos elérhetősége;
 • azt, hogy a kiskorú hova, milyen időtartamra és milyen céllal utazik;
 • azt, hogy a kiskorú egyedül utazik-e, vagy kísérővel – ebben az esetben a kísérő személyes adatai (lakcím, születési dátum).

A meghatalmazáshoz nem szükséges külön formai követelményeket (pl. közjegyzői hitelesítés, hiteles fordítás, stb.) betartani. A kellemetlenségek elkerülése végett azonban javasolt a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt aláírni. Ajánlott, hogy a meghatalmazás német vagy angol nyelvű (is) legyen.

 

Kiskorúak éjszakai tartózkodása Ausztriában szülő nélkül

Amennyiben a kiskorú nem csupán beutazik, hanem egy vagy több éjszakát is eltölt Ausztriában szülője nélkül, akkor tartományonként eltérő szabályok vonatkoznak arra, hogy ezt hány évesen, és kísérővel, vagy anélkül teheti. Ilyen esetben mindenképp javasolt egy írásos meghatalmazás a szülőtől. Az egyes tartományokra vonatkozó további információk itt olvashatók.

 

Háziállatok bevitele

A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően a háziállatnak rendelkeznie kell az Európai Uniós előírások szerinti útlevéllel, érvényes veszettség elleni védőoltással és mikrochippel (ISO 11784 vagy 11785 szabványnak megfelelő).

A 12 hétnél fiatalabb oltatlan állatoknak az oltás helyett szükséges az állatorvos igazolása, hogy születésük óta – a fertőzésnek valószínűleg kitett vadon élő állatokkal való érintkezés nélkül – születési helyükön tartózkodtak, vagy anyjuk kíséri őket, akitől még mindig függnek.

Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknősök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, valamint a származás helyét, az azonosító jeleket, egészségi állapotot fel kell tüntetni.

 

 

 

KÖZLEKEDÉSI INFORMÁCIÓK

 

Jogosítvány

Az autóval történő határátkeléshez nem szükségesek vámpapírok. A külföldi vezetői engedély egy évre jogosítja fel a tulajdonosát, hogy Ausztriában gépjárművet vezessen: valamennyi EGT (Európai Gazdasági Térség) és EU (Európai Unió) országból származó jogosítvány érvényes Ausztriában.

 

ParkolásVerkehrsschild "Kurzparkzone Beginn"

A rövid parkolási zónákban (kék zónák) a megengedett parkolási idő 30 perc és 2 óra között változhat. Az adott zónák kezdetén feltüntetésre kerül az érvényes parkolási idő. Az azonos közlekedési jelzéseket azonban nem szükséges minden kereszteződésnél megismételni.

 

Sebességhatárok

Az Ausztriába történő beutazáskor a tankban található üzemanyag mellett még max. 10 liter szállítható be benzinkannában adómentesen.

Megengedett sebesség (ha közlekedési táblák nem jelzik másként):

km/h Lakott területen Lakott területen kívül Autópályán
Személyautók és motorkerékpárok 50 100 130
Lakókocsik 3.500 kg-ig 50 100 130
Személyautók könnyű utánfutóval (750 kg-ig),

vontató jármű max. 3,5 tonna megengedett összsúllyal

50 100 100
Személyautók 750 kg-nál nehezebb utánfutóval

(vontató jármű és utánfutó max. 3,5 tonna megengedett összsúlyig)

50 80 100
Autóbuszok 50 80 100

 

IG-L sebességkorlátozás

Ha a sebességkorlátozást jelölő tábla alatt az IG-L jelzést olvassuk, akkor azt fokozottan érdemes betartani pénztárcánk érdekében. Az IG-L jelentése ugyanis Immissionsschutzgesetz-Luft, azaz a sebességkorlátozás nem biztonsági okokat szolgál, hanem környezetvédő célja van. Az alacsonyabb limit a légszennyezettségi határértéktől függően lép érvénybe (maximum három hónapra) és 130 helyett általában 100 kilométer/órás sebességkorlátozást jelent. Ha ezt a sebességkorlátozást megszegjük a környezetet károsítjuk, ezért a büntetés is jóval magasabb. Ha 130-ról nem lassítunk le 100 km/h-ra, alapesetben kb. 50 eurós büntetésre számíthatnánk, a környezetvédelmi bűncselekményért viszont extrém esetben akár 2180 eurót is kiróhatnak ránk az osztrák rendőrök!

 

Autópályadíjak

 

 

A matrica Ausztriában beszerezhető: az ÖAMTC és az ARBÖ autókluboknál, trafikokban és benzinkutakon. A szomszédos országokban: az adott ország autóklubjánál és a határ közeli benzinkutakon.

A matrica felragasztása: Személyautónál a szélvédő belső oldalán baloldalra vagy a visszapillantó mögé. Motorkerékpárnál egy nehezen eltávolítható, jól látható elemre.

2017. novemberétől Ausztriában is bevezetésre került a digitális matrica, egyelőre a hagyományos felragasztós matricával párhuzamosan. A digitális  matrica az ASFINAG online áruházában (shop.asfinag.at) és az ingyenes Unterwegs alkalmazásán keresztül vásárolható meg.

Akárcsak a klasszikus szélvédőre ragasztandó matricánál, a digitális verziónál is van tíznapos, kéthavi és éves matrica. A költségeket illetően sincs különbség – ugyanaz az érvényességi időtartam és ugyanazok az árak.

Fontos: az online vásárlásokra vonatkozó 14 napos elállási jog miatt fogyasztóként nem használhatja a vásárlást követően azonnal a digitális matricát, hanem legkorábban a vásárlást követő 18 nap elteltével!

https://www.augsburger-allgemeine.de/img/auto-verkehr/crop43684066/7159565495-cv16_9-w940/Die-App-Mit-dem-Auto-ins-Ausland-informiert-Reisende-im-Ausland-ueber-Maut-Regelungen-und-andere-Verkehrsthemen.jpg

/Figyelmeztető tábla – matrica szükséges!/

 

 

2023-as autópályadíjak:

 

10 napos matrica: 2 hónapos matrica: Éves matrica:
személyautó 9,90 euró személyautó 29 euró személyautó 96,40 euró
motorkerékpár 5,80 euró motorkerékpár 14,50 euró motorkerékpár 38,20 euró

Hiányzó vagy nem megfelelően felragasztott matrica esetén járműtől függően akár 120 eurós bírság is kiszabható.

 

Egyéb fizetős utak:

Az autópálya matricán kívül bizonyos útszakaszokon külön díjfizetési kötelezettség áll fenn:

 • Arlberg-alagút
 • Brenner-autópálya
 • Felbertauern út
 • Gerlos alpesi út
 • Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút)
 • Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút)
 • Tauern-autópálya (Tauern és Katschberg alagút)
 • Karawanken alagút

Panorámautak

Ausztriában több panorámautat is találunk, melyek elsősorban nem a közúti forgalom, hanem a turisták számára vannak fenntartva. Ezek egy része átvezet a hágókon, néhány közülük azonban csak felvisz a hegyre, ahol csodás panoráma tárul a látogatók elé. A panorámautak általában díjfizetés ellenében használhatók!

 

A legnépszerűbb fizetős panorámautak: Dachstein út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Silvretta alpesi út, Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch…

Bővebb információ Ausztria fizetős útjairól itt!

Bizonyos hegyi utak télen le vannak zárva, ezt érdemes figyelembe venni az útvonaltervezésnél!

Néhány példa:

 • A Heiligenblutba síelni indulók dél felől, Villach irányából tudják megközelíteni a települést, mert az északról érkező Großglockner alpesi út télen zárva tart.
 • A Mallnitz és Bad Gastein közötti útszakaszon csak autószállító vonattal lehetséges az átkelés. Aki erre tervezi az útját, érdemes számolnia a várakozási idővel és a vonat menetrendjével is!

 

Megengedett alkoholmennyiség

A véralkoholszint felső határa Ausztriában 0,5 ezrelék. Ezen határ átlépése esetén a hatóságok pénzbüntetést rónak ki, bizonyos körülmények között a vezetői engedélyt is bevonhatják.

 

Közúti baleset, defekt

Személyi sérüléssel is járó közlekedési baleset esetén azonnal jelentési kötelezettség áll fenn a rendőrség felé; pusztán anyagi káresettel járó balesetnél csak akkor, ha a balesetben érintettek kiléte és felelőssége nem tisztázott. Az ÖAMTC és ARBÖ 24 órás autómentő szolgálatot üzemeltet, amelyet minden járművezető igénybe vehet (a nem tagok számára díjfizetés ellenében).

 

Mentősáv

A forgalom lassulása, besűrűsödése során az úttest közepén kell a mentősávot kialakítani. 2 sávos út esetén egyszerűen a belső sávban állók balra, a külső sávban állók pedig jobbra húzódnak, míg 3 vagy több sávos úttest esetén a legbelső sávban állók sorolnak balra, míg minden további sáv igyekszik minél jobban az út jobb oldalára állni. Ne feledkezzünk meg a sáv kialakításáról, ugyanis elmulasztása esetén a büntetés 726 euróig terjedhet, de ha ezzel akadályozzuk a helyszínre jutó mentőegységeket, az akár 2180 eurónkba is kerülhet!

 

Gyerekek az autóban

A 14 éven aluli gyermekeket, akik kisebbek 150 cm-nél, csak megfelelő gyermekülésben lehet szállítani. Személyautókban és kombikban, valamint az úgynevezett kisbuszokban is ülőhelyenként csak 1 gyermek szállítható, a gyermekek korának és nagyságának megfelelően biztosítva.

135 cm-nél magasabb gyermeknél elhagyható az ülésmagasító, amennyiben három pontos biztonsági övvel úgy lehet bekötni, hogy az öv nem megy keresztül a gyermek nyakánál. (Ez többnyire csak azokban az autókban lehetséges, ahol állítható az ülés vagy a biztonsági öv magassága.)

 

Hólánc, téligumi

A november 1-től április 15-ig tartó időszakban télies útviszonyok közepette csak akkor lehet útnak indulni személyautóval, ha mind a négy kerekén téli gumi van vagy legalább az egyik tengelyen hólánc van. Elmulasztása esetén a gépjármű vezetője 35-5000 EUR-ig terjedő szabálysértési bírsággal sújtható.

 

Motor melegítése, járatása

Ausztriában a felesleges környezet- és zajszennyezés miatt büntetés jár az állóhelyzeti motormelegítésért. Cikk a témában.

 

Láthatósági mellény

Ausztria útjain a lakott területeken kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata. Mindez azt jelenti, hogy az autóvezetőknek egy fényvisszaverő mellényt kell az autójukban (utastérben) tartaniuk, amelyet – például balesetből vagy defektből kifolyólag – az útpályára lépéskor kötelező viselniük. Ez esetben tehát dupla kötelezettségről beszélhetünk, amelyek mindegyike külön-külön büntethető. Közlekedési ellenőrzések alkalmával az intézkedő rendőr kérheti a fényvisszaverő mellény felmutatását.

 

Hasznos linkek

Időjárás információk

Az ország éghajlati adottságai igen különbözőek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran hűvös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekvő területeket sokszor köd borítja. Az Alpok nyugati részén és gyakran keletkezik főn (száraz, meleg, déli szél). Délre tőle száraz és meleg a nyár, a tél enyhe (sokan üdülnek szívesen a Karintiai-tavak mellett). Az ország keleti része mérsékelt éghajlat alá tartozik, Burgenlandban pannon klíma uralkodik.

 

Áltagos téli és nyári középhőmérsékletek

 

°C Január Február Március Április Május Június
Max. Min. Max. Min. Max. Min. Max. Min. Max. Min. Max. Min.
Graz,

Stájerország

0 -6 3,6 -4,1 8,9 -0,1 14,5 4,5 19,1 9 22,6 12,1
Innsbruck 10,8 -13,5 12,8 -9,8 19,3 -6,1 23,2 -1,3 27,9 1,9 31,2 5,7
Klagenfurt,

Karintia

-0,5 -8,2 3,8 -5,7 9,6 -1,8 14,8 2,6 19,6 7,2 23 10,7
Salzburg 2,4 -5 4,9 -3,4 9,5 -0,1 14,1 3,7 18,9 7,7 21,8 11,1
Bécs 1,8 -3 4,1 -1,4 9,3 1,4 15,1 6,3 19,5 10,5 22,6 13,8

 

 

°C Július Augusztus Szeptember Október November December
Max. Min. Max. Min. Max. Min. Max. Min. Max. Min. Max. Min.
Graz,

Stájerország

24,4 13,7 23,7 13,2 20 10,2 13,4 5,2 6,5 0,9 1,4 -3,4
Innsbruck 32,2 7,7 31,6 7,7 28,3 4,3 23,5 -1 17,2 -6,6 10,8 -12,4
Klagenfurt,

Karintia

25 12,3 24,2 12 20,6 8,9 14,3 3,9 5,8 -1,1 0,1 -6,1
Salzburg 23,8 12,9 23,4 12,7 20,1 9,9 15,1 5 8 0,4 3,2 -3,7
Bécs 25,1 15,9 24,2 15,2 20,5 11,8 14,1 7 8,2 3,6 3,8 -0,1

 

Hasznos linkek

ÜNNEPEK ÉS ISKOLAI SZÜNETEK

Ünnepnapok

Ünnepnapok, illetve pihenőnapok, a hozzájuk tartozó áthelyezett munkanapokkal 2021-ben:

 

2023

 • 2023. január 1. vasárnap – Újév
 • 2023. január 6. péntek – Vízkereszt
 • 2023. április 10. hétfő – Húsvét hétfő
 • 2023. május 1. hétfő – Munka Ünnepe
 • 2023. május 18. csütörtök – Áldozócsütörtök
 • 2023. május 29. hétfő – Pünkösd
 • 2023. június 8. csütörtök – Úrnapja
 • 2023. augusztus 15. kedd – Nagyboldogasszony napja
 • 2023. október 26. csütörtök – Az örökös semlegesség ünnepe
 • 2023. november 1. szerda – Mindenszentek
 • 2023. december 8. péntek – Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe
 • 2023. december 25. hétfő – Karácsony
 • 2023. december 26. kedd – Karácsony

 

2024

 • 2024. január 1. hétfő – Újév
 • 2024. január 6. szombat – Vízkereszt
 • 2024. április 1. hétfő – Húsvét hétfő
 • 2024. május 1. szerda – Munka Ünnepe
 • 2024. május 9. csütörtök – Áldozócsütörtök
 • 2024. május 20. hétfő – Pünkösd
 • 2024. május 30. csütörtök – Úrnapja
 • 2024. augusztus 15. csütörtök – Nagyboldogasszony napja
 • 2024. október 26. szombat – Az örökös semlegesség ünnepe
 • 2024. november 1. péntek – Mindenszentek
 • 2024. december 8. vasárnap – Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának ünnepe
 • 2024. december 25. szerda – Karácsony
 • 2024. december 26. csütörtök – Karácsony

 

Iskolai szünetek

(téli sí és nyári, amikor nagyobb turistarohamra kell számítani a helyiek utazása miatt)

2022/2023 2023/2024
Húsvét Pünkösd Nyári szünet Karácsony Félévi szünet Húsvét
Burgenland ápr. 1-10. máj. 27-29. júl.1-szept.3. dec.24-jan.6. feb.12-18. márc.23-ápr.1.
Karintia ápr. 1-10. máj.27-29. júl.8-szpet.10. dec.24-jan.6. feb.12-18. márc.23-ápr.1.
Alsó-Ausztria ápr. 1-10. máj.27-29. júl.1-szept.3. dec.24-jan.6. feb.5-11. márc.23-ápr.1.
Felső-Ausztria ápr. 1-10. máj.27-29. júl.8-szept.10. dec.24-jan.6. feb.19-25. márc.23-ápr.1.
Salzburg ápr. 1-10. máj.27-29. júl.8-szept.10. dec.24-jan.6. feb.12-18. márc.23-ápr.1.
Stájerország ápr.1-10. máj.27-29. júl.8-szept.10. dec.24-jan.6. feb.19-25. márc.23-ápr.1.
Tirol ápr.1-10. máj.27-29. júl.8-szept.10. dec.24-jan.6. feb.12-18. márc.23-ápr.1.
Vorarlberg ápr.1-10. máj.27-29. júl.8-szept.10. dec.24-jan.6. feb.12-18. márc.23-ápr.1.
Bécs ápr.1-10. máj.27-29. júl.1-szept.3. dec.24-jan.6. feb.5-11. márc.23-ápr.1.

Telefonos tudnivalók

Előhívószámok

Magyarország hívószáma Ausztriából: +36

Ausztria hívószáma külföldről/mobilról: +43

 

Telefonos hálózatok

Ausztria mobilhálózatai:

 • A1 (Vodafone)
 • T-Mobile
 • Orange
 • „3”
 • ezek mellett több virtuális szolgáltató is működik az országban.

Biztonsági tudnivalók

Segélytelefonszámok

Tűzoltól: 122

Rendőrség: 133

Mentők: 144

Orvosi ügyelet: 141

Hegyimentők: 140

Euro segélyvonal: 112

Autómentés – ÖAMTC: 120

ARBÖ: 123

 

Orvosi ellátás

Amennyiben Ön Magyarországon biztosított, az orvosilag szükséges ellátást Ausztriában úgy veheti igénybe, ha a magyarországi egészségbiztosítótól igényli az ún. Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Az Európai Egészségügyi Kártya hiányában is biztosítják az orvosilag feltétlenül szükséges akkut, életmentő ellátásokat, amelyek költségeit azonban (beleértve a mentés költségeit is) utólag meg kell téríteni.

Tekintve, hogy mind a mentés (pl. helikopter), mind pedig az egészségügyi ellátás költségei Ausztriában jóval magasabbak, mint Magyarországon, megfelelő mértékű fedezetet nyújtó (külön) utazási biztosítás előzetes megkötése. Különösen ajánlatos ez a téli, illetőleg veszélyes sportok kedvelőinek (síelés, hegymászás, vadvízi evezés, stb).

Hétköznapi tudnivalók

Elektromos csatlakozás

Ausztriában a nálunk is megszokott, úgynevezett „Europlug” csatlakozót használják. Adapterre nincs szükség.

 

Szelektív hulladékgyűjtés

Ausztriában a szelektív hulladékgyűjtésnek nagy hagyományai vannak. Nemcsak a kategóriákat szabályozták, de még azt is, hogy mikor szabad (6-22 óráig) üveget a tárolókba dobni, hogy ne zavarják a környéken lakók éjszakai nyugalmát.

Ausztriában 7 felé osztják a hulladékot:

 • fehér üveg
 • színes üveg
 • műanyag
 • fémhulladék
 • karton- és újságpapír
 • komposztálható hulladék
 • egyéb háztartási hulladék

 

Mindez Ausztriában nem csak lehetőség, hanem kötelezettségis.

 

Vásárlás, étkezés – nyitva tartások

Boltok: hétköznap: általában napközben 6-22 óra között
szombaton: délig, de legfeljebb 13-14 óráig
vasárnap: ZÁRVA! (kivéve főszezonban a nagyobb üdülővárosokban)
Éttermek: általában délelőtt 11 és este 9-10 óra között (délután 2-5 óra között gyakran zárva vannak)
Benzinkutak:

 

autópályák, főutak mentén 0-24 órás nyitva tartással működnek, kevésbé forgalmas helyeken a boltokhoz
hasonló nyitvatartással. Néhány helyen önkiszolgáló rendszerben, kártyával fizetve tankolhatunk a nap 24 órájában.

 

Síelés, kerékpározás

2011. óta minden 12 év alatti gyerek részére kötelező a kerékpáros sisak használata.

Az alsó-ausztriai, salzburgi tartománybeli, felső-ausztriai, stájerországi, karintiai, burgenlandi és bécsi sípályákon és télisport létesítményekben kötelező a sí sisak viselete a 15 éven aluli gyermekeknek. A sí sisak viselete nemcsak a síelőket és a snowboardozókat érinti, hanem minden egyéb télisporteszköz használóját is.

Egy esetleges baleset esetén a biztosító megtagadhatja a kártérítést azokban az esetekben, amikor a balesetben részt vevők nem viseltek sisakot.

 

Dohányzási tilalom

Ausztriában bizonyos éttermekben és szórakozóhelyeken, vagy azok elkülönített részén, illetve nyilvános, nyitott helyeken lehet dohányozni.

 

Egyéb hasznos információk

 • Ausztriában sok nyilvános mosdót találunk. Ezek egy része ingyenes, a többinél kb. 50 centet kérnek a használatért.

Ételek-italok

Bevásárlás

Alapélelmiszer árak:

Kenyér kb. 2,90 Euro/kg-tól
Zsemle kb. 0,30 Euro/db-tól
Tej kb. 0,90 Euro/l-től

 

Éttermek

Az éttermek nagyon sokféle ételt és italt kínálnak. Rengeteg kávéfajta található az étlapon és jófajta borból is válogathatunk szép számmal. Eredeti osztrák konyhakiválóságokat kínálnak, sok helyen pedig tradicionális ruhát is öltenek. Ha Ausztriában járunk, mindenképpen érdemes betérni egy helyi fogadóba!

Éttermi árak:

Levesek: kb. 3,50 Euro-tól

Főételek: kb. 8,00 Euro-tól

Desszertek: kb. 5,00 Euro-tól

Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában is 10% borravalót szokás adni.

 

Ausztria jellegzetes ételei

Ausztria gasztronómiája régiónkét más és más hagyományokat őriz, így ételeik is igen változatosak. Egységes osztrák konyháról már csak azért sem lehet beszélni, mert a környező országokból Ausztriába érkezők és letelepedők magukkal vitték hazájuk receptjeit, amelyekből az osztrák konyha átvette a legjobbakat. A sokszínű osztrák konyha emellett a mai napig magán hordozza az egykori nagy monarchia nyomait, így ételeik sokban hasonlítanak a magyar fogásokhoz is.

 

 • Levesek

Ausztriában jellemzőek a húslevesek, különféle betétekkel (májgombóc, grízgombóc, tészták). Ezen kívül szívesen esznek különféle zöldségekből készült krémleveseket is.

 

Néhány jellegzetes osztrák leves:

Frittatensuppe – húsleves palacsintatésztához hasonló betéttel
Grießnockerlsuppe – grízgombócleves
Tiroler Speckknödelsuppe – tiroli szalonnagombócos leves

 

 • Főételek

Főétkezésekkor gyakran esznek húst (elsősorban marhahúst, borjút és szárnyasokat) zöldségkörettel. Egyes tartományokban jellemzőek a különböző húsos gombócok és a savanyú káposztával készült ételek is. Bár Ausztria nem tengerparti ország, szívesen fogyasztanak halakat is. Vegetáriánus ételeik változatosak és fantáziadúsak.

Ausztriában jellemzően a salátát a leves és a főétel között, önálló fogásként fogyasztják. A saláta mindig vegyes – jég- vagy leveles saláta különféle zöldségekkel.

 

Ausztria konyhája, egy darabka kultúrtörténelem | Világjáró

/bécsi szelet/

Néhány jellegzetes főétel:

Schnitzel – rántott hús, általában sertéshúsból készül
Wiener Schnitzel – rántott hús borjúból
Tafelspitz – főtt borjúhús (fartő), főtt zöldségek, általában rösztiburgonyával, metélőhagymás öntettel és tormával tálalják
Krautfleckerl – káposztás tészta
Zanderfilet – fogasfilé, serpenyőben sütve

 

 • Desszertek

Az osztrák desszertek hasonlóak a magyarokhoz. Ők is szívesen fogyasztanak palacsintát, szilvásgombócot vagy réteseket, akárcsak mi. Könnyű kelt tésztás desszertjeik világhírűek, ezeket különféle töltelékekkel készítik el.

 

Néhány jellegzetes desszert:

 • Kaiserschmarrn – császármorzsa
 • Germknödel mit Vanillesauce – gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
 • Strudel – rétes, gyümölcs, túró vagy máktöltelékkel
 • Marillen-/Zwetschkenknödel – sárgabarackos- vagy szilvásgombóc (a magyarhoz hasonló)
 • Sacher-torta

 

Nagykövetségek

Nagykövetség Bécs

Cím: Bankgasse 4-6 1010 Wien

Telefon: 00-43-1537-80-300 (munkaidőben)

Ügyelet: (00-43-699) 120-290-48 (mobiltelefon diplomáciai ügyekben, munkaidőn kívül)

Fax: 535-99-40

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Nagy Andor

 

Konzulátusok

Ausztriában a következő konzulátusok működnek:

Bécs

Cím: Rennweg 44, 1038 Wien

Telefon: 0043 1 79070 1555

Ausztriából: 01 79070 1555

Tiszteletbeli konzul: Mag. Bettina Glatz-Kremsner

E-mail: glatz-kremsner@ung-konsulat.at

Konzuli kerület: Niederösterreich (Alsó-Ausztria) és Bécs

 

Bregenz

Cím: Belruptstr. 20, A-6900 Bregenz, Voralberg

Telefon: 0043 1 79070 1555 vagy 05574/429-430

Ausztriából: 01 79070 1555

Tiszteletbeli konzul: Vincenz Nemes

E-mail: nemes@nemes-textil.at

Konzuli kerület: Voralberg

Ügyfélfogadás: hétfő-péntek 09.00-12.00

 

Eisenstadt

Cím: Wirtschaftskammer Burgenland, Robert Graf-Platz 1,

4. Stock, Zimmer 406, 7000 Eisenstadt

Előhívó: 43 (külföldről)

0 (országon belülről)

Telefon: 590 907 4114

Fax: 0590/9074-315

Tiszteletbeli konzul: Ing. Peter Koloman Nemeth

E-mail: ildiko.schadelbauer@wkbgld.at

Nyitvatartási idő: Szerda 13.00-16.00; Péntek 09.00-12.00

 

 

Graz

Cím: C.v. Hötzendorf Str. 162, A-8010 Graz, Steiermark

Előhívó: 43-316 (külföldről)

0316 (országon belülről)

Telefon: 0316/424344-16 vagy 0316/424344-55

Fax: 472-212-51

Tiszteletbeli konzul: Mag. Rudi Roth

E-mail: Office@roth.at

Honlap: www.roth.at

Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek 09.00-12.00

Konzuli kerület: Steiermark (Stájerország)

Innsbruck

Cím: Anichstrasse 1/II. A-6020 Innsbruck, Tirol

Előhívó: 43-512 (külföldről)

0512 (országon belülről)

Mobil: 0664/5150517

Telefon: 0512/57636915 (csak hétfőn hívható!)

Fax: 0512/566082

Tiszteletbeli konzul: Dr. Christian J. WINDER

E-mail: hu.konsulat@winder-zelger.at

Nyitvatartási idő: Hétfő 09.00-12.00

Konzuli kerület: Tirol

 

Klagenfurt

Cím: Theaterplatz 5, Palais Fugger, A-9020 Klagenfurt, Kärnten

Előhívó: 43-463 (külföldről)

0463 (országon belülről)

Telefon: 0463/504-141

Fax: 0463/514-260

Tiszteletbeli konzul: Mag. Konstanze RÖHRS

E-mail: hu.konsulat.kaernten@aon.at

Nyitvatartási idő: Szerda 09.00-12.00

Konzuli kerület: Kärnten (Karintia)

Linz

Cím: 4020 Linz, Hafenstraße 2/5 St

c/o  Fa. Integral GmbH

Előhívó: 43-732 (külföldről)

732 (országon belülről)

Telefon: 0732/660662-100

Fax: 0732/660662-60

Tiszteletbeli konzul: Dip. Ing. Katharina Pedák-Vattay

E-mail: hp@iib.at

Nyitvatartási idő: Szerda: 09.00-12.00

Konzuli kerület: Oberösterreich (Felső-Ausztria)

Salzburg

Cím: Gewerbestrasse 7, A-5301 Eugendorf bei Salzburg

Előhívó: 43-6225 (külföldről)

6225 (országon belülről)

Telefon: 06225/8206-100

Fax: 06225/8206-475-100

Tiszteletbeli konzul: Günter Kuhn

E-mail: hkonsulat.sbg-hu@kuhn.at

Nyitvatartási idő: kedd: 14.00-17.00