Koronavírus és biztonságos utazás tájékoztató

A koronavírus okozta járvány idején naprakészen figyeljük az ausztriai vírushelyzet alakulását, hogy az idei különleges nyári szezonban is a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk, és segíthessünk abban, hogy biztonsággal és nyugodtan tervezhesd utazásod. Ha kérdések merültek fel benned az eltervezett utazásoddal kapcsolatban, tovább olvasva megtalálod a legfontosabb információkat. Ha az itt írtakon felül további kérdésed merül fel, keress minket, örömmel segítünk!

 

Biztonságos most Ausztriában nyaralni?

Ausztria sokat tesz azért, hogy a náluk nyaralók idén nyáron is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. A hegyekben kirándulva nem nehéz tartani a távolságot, de a szállásokon, látnivalóknál, élményfürdőkben, strandokon is odafigyelnek a távolságtartásra, higiéniára, zárt terekben, felvonókban illetve ahol a távolságtartás nem lehetséges, a maszk használatára.

A vendéglátásban, szállodákban dolgozókat folyamatosan tesztelik, hogy az esetlegesen felbukkanó megbetegedéseket azonnal elszigetelhessék, így védve a vendégeket és a többi dolgozót.

Fertőzésgyanú esetén lehetőség van a vendégek tesztelésére is.

 

Az osztrák turisztikai hivatal magyar nyelvű tájékoztatóját a biztonságos üdüléssel kapcsolatban itt találod >>>

Az osztrák iparkamara és a turizmussal is foglalkozó minisztérium közös oldalán (német nyelven) többet megtudhatsz a koronavírussal kapcsolatos biztonságról itt >>>

 

Hány koronavírus fertőzött van jelenleg Ausztriában? Tényleg megugrott a betegek száma? Az én úti célom mennyire érintett?

Általánosságban elmondható, hogy jelenleg nem a kirándulóhelyeken, turisztikailag kedvelt régiókban emelkedett a koronavírusos esetek száma. Hogy jelentősen emelkedett-e a betegek száma? Igen, de továbbra is elsősorban Felső-Ausztriában, Linz és környékén. Jelenleg Ausztriában összesen 1.237 fő (2020.07.13-i adat) a regisztrált fertőzöttek száma. A számok alakulását és régiónkénti lebontását a következő linkek grafikonjain látod (az osztrák egészségügyi minisztérium hivatalos Covid-19 oldala):

A fertőzöttek számának aktuális alakulását ide kattintva grafikonon követheted >>>

A koronavírus fertőzöttek számát régiónkénti lebontásban ide kattintva találod>>>

(a felső grafikonon az aktuális számok láthatók, az alsó két sorban az eddigi összes pozitív eset grafikonjai vannak)

 

 

Mi lesz, ha újra lezárják a határokat és nem tudok lefoglalt utazásomra elutazni?

Hatósági utazási korlátozás esetén (határzár, határátlépés csak engedéllyel) utazásod ellehetetlenül, így az lemondási díj nélkül lemondható, az utazásra befizetett összeget visszakapod.

 

Mi lesz, ha a vírusfertőzések számának növekedése miatt karantén alá kerül a körzet, régió, ahová utazni készülök?

Hatósági utazási korlátozás esetén (karanténba került, lezárt település, körzet, régió) szállásadód nem tud téged fogadni, utazásod ellehetetlenül, így az lemondási díj nélkül lemondható, az utazásra befizetett összeget visszakapod.

 

Mi a helyzet akkor, ha nem lesznek korlátozások, utazhatok, de úti célomon a koronavírus-helyzet jelentősen rosszabbodik, ezért én nem szeretnék elutazni?

Az osztrák hatóságok folyamatosan és megbízhatóan figyelik a járványhelyzetet, mi és osztrák partnereink is bízunk abban, hogy a megnövekedett fertőzésveszély esetén meg fogják tenni a szükséges óvintézkedéseket. Azaz előáll a 2. pontban vázolt helyzet.

Ha ez mégsem történne meg, de a fertőzésszám kimagaslóan megugrik (min. 2000 fő/tartomány), azonnal egyeztetünk szállásadóddal, hogy a megváltozott körülmények mellett nem szeretnéd vállalni az utazást, és utazásod lemondása lemondási díj nélkül vagy általános szerződési feltételeinknél kedvezőbb feltételekkel is lemondható, módosítható legyen.

Azt garantáljuk, hogy saját szervezésű útjaink esetén az utazásra befizetett összegét teljesen elveszíteni nem fogod: a visszatérítés, átfoglalás vagy a befizetett összeg teljesen vagy részben történő felhasználása egy későbbi utazásra lehetséges lesz.

 

Mi a helyzet akkor, ha nem lesznek korlátozások, utazhatok, úti célomon a koronavírus-helyzet sem rosszabbodik jelentősen, de én mégis meggondolom magam és nem szeretnék elutazni?

Amennyiben a vírushelyzet nem indokolja foglalásod lemondását, úgy alap esetben általános lemondási feltételeink szerint mondhatod le utazásod.

Ennek ellenére – az idei különleges nyárra való tekintettel – minden esetben egyeztetni fogunk szállásadóddal, hogy lemondásod általános szerződési feltételeinknél kedvezőbb feltételekkel is lemondható legyen. Fontos, hogy a kedvezőbb lemondási feltételek csak akkor érvényesek, amennyiben szállásadód is partner ebben. Ez minden esetben egyedi elbírálást jelent az adott helyzet alapján.

Arra is kérünk, hogy amennyiben a lemondás mellett döntesz, arról még munkaidőben, lehetőleg még a délelőtt folyamán írásban értesíts minket, és ne hagyd lemondásod a lemondási feltételek szerinti utolsó határnapra.

 

 

Mi lesz, ha Ausztriában nem lesz korlátozás, utazhatok, de itthon visszaállítják a külföldről hazatérés utáni kötelező házi karantént, és így már nem tudom vállalni az utazást?

Bízunk abban, hogy az Ausztriából hazaérkezőkre vonatkozó karantént csak akkor vezetik be újra, ha ezt az ausztriai fertőzésszámok emelkedése tényleg indokolja. Ez esetben a 2. kérdés esete áll fenn.

Amennyiben ez nem így történik, úgy a karantén visszavezetése után azonnal egyeztetünk szállásadóddal, hogy a megváltozott körülmények mellett nem tudod vállalni az utazást, és utazásod lemondása lemondási díj nélkül vagy általános szerződési feltételeinknél kedvezőbb feltételekkel is lemondható, módosítható legyen.

Azt garantáljuk, hogy saját szervezésű útjaink esetén az utazásra befizetett összeged teljesen elveszíteni nem fogod: a visszatérítés, átfoglalás vagy a befizetett összeg teljesen vagy részben történő felhasználása egy későbbi utazásra lehetséges lesz.

 

 

Ha van útlemondási biztosításom, azzal lemondhatom utazásom a járványhelyzetre való hivatkozással?

Az útlemondási biztosítás továbbra is az utazásod megkezdése előtt, még Magyarországon Veled történt, Téged utazásképtelenné tevő betegség, baleset, bírósági, rendőrségi idézés esetén biztosít. A koronavírusos megbetegedés is beleszámít a betegségek közé. De a járvány miatti félelem, hatósági korlátozások nem tartoznak az útlemondási biztosítás hatálya alá.

 

Van biztosítás, ami megvéd a vírushelyzet okozta helyzetben utazásom során?

Igen. Az AEGON biztosító újdonsága, hogy a 2020. júl. 1-aug. 31. között megkötött Compass Exclusive betegség-, baleset-, poggyász biztosítását COVID-19 záradékkal látja el, melynek értelében fedezetbe vonja az alábbi eseményeket is, kizárólag Európában:

 

1. Járványügyi vészhelyzet miatt beálló, azonnali hazautazással kapcsolatos költségek

Ha egy ország vagy régió, összefüggésben a COVID-19 járvánnyal, a kiutazás után, a kint tartózkodás alatt kerül fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által publikált, „Fokozott biztonsági kockázatot” jelentő országok listájára, és a helyi hatóságok a külföldi állampolgárokat az ország elhagyására utasítják, akkor a biztosított idő előtti hazautazásodnak indokolt és igazolt többletköltségeit a Biztosító 400.000 Ft-os összeghatárig megtéríti. A Biztosító a szervezést, költségvállalást ezekben a helyzetekben nem tudja garantálni.

2. Karantén-intézkedések miatti többletköltség megtérítése

Ha a kint tartózkodás alatt az adott helyen az erre jogosított hatóság karanténintézkedést vagy területi (pl. városi, tartományi) lezárást vezet be, akkor az emiatt felmerülő többletköltségeket a biztosító megtéríti. A szolgáltatás mértéke a biztosított indokolt és igazolt többletköltsége, de maximum 300.000 Ft. A Biztosító a szervezést, költségvállalást ezekben a helyzetekben nem tudja garantálni.

3. Utazásképtelenségre vonatkozó fedezet

Ha a biztosított COVID-19 fertőzésből adódó megbetegedése vagy hatósági karanténba kerülése a szerződéskötés után, de az elutazás előtt történik meg, akkor a biztosító megtéríti az út lemondásával, máshonnan meg nem térülő indokolt és igazolt szállás és utazási költséget, maximum 300.000 Ft összeghatárig.

A „COVID-19 záradék” díjmentesen képezi részét a Compass Exclusive csomagnak, más csomagban nem érhető el!

 

A biztosítás termékismertetőjét itt nézheted meg >>>

Ezt a biztosítást hozzáfoglalhatja utazásához. Biztosításkötéssel kapcsolatban keresd munkatársainkat telefonon vagy emailben.