Leírás

Csodálatos alpesi tavak kristálytiszta vize, sűrű fátyolként zuhogó vízesések, friss hegyi levegő! Igen, ezek a természeti szépségek vonzzák Karintiába a kíváncsi Utazót! De mi megmutatjuk azokat a helyeket is, melyek az egyszeri turista előtt rejtve maradnak: lélegzetelállító Malta-völgy vízeséseit és vízzáró gátját, Ausztria tetejét, a Grossglockner fenséges csúcsát a visszavonulót fújó gleccserével, sőt egy varázslatos városkát a Grossglockner lábánál, ahol „Krisztus vérét őrzik”: Heiligenblutot is! Jelen programunkat fűszereztük a természet közelségével, amikor is egy kellemes, könnyed túrát teszünk a 3 tó által határolt Gurktali-Alpok lankáin és egy szintén felejthetetlen és könnyed gyalogtúrát a Gerlitzen hegycsúcs mentén 4 hüttét is meglátogatva! Tárja ki a szívét ezekre a csodákra, s megtöltjük emlékezetét felejthetetlen pillanatokkal!

 

MIKOR FOGLALHATÓ? MENNYIBE KERÜL?
>>> ÁRAK ÉS IDŐPONTOK ITT <<<

 

Részletes program

1. NAP: SZEGED – BUDAPEST – GYŐR – SZOMBATHELY – KLAGENFURT – MARIA WÖRTH (600 KM)

Elutazás Szegedről a kora reggeli órákban. Budapesten, Budapest-Győr-Szombathely-Bucsu határátkelőn keresztül utazunk tovább a Graz–Klagenfurt–Wörthi-tó–Spittal útvonalon. Útközben pihenőt tartunk Klagenfurtban és „körbeutazzuk a nagyvilágot”, amikor megnézzük a Minimundust, Európa hírneves építményeit 1:25-szörös méretarányban. A Wörthi-tó déli partján az idilli fekvésű Maria Wörth-félszigetet, annak két zarándoktemplomát csodáljuk meg. Megfelelő időjárás esetén lifttel felemelkedhetünk a Pyramidenkogelre 905 m magasságba (fitt utasaink felfelé is lépcsőn érkeznek a torony csúcsára), ahonnan élvezhetjük a páratlan kilátást a tórendszerre és a környezőhegyekre. És az élmény fokozható! A Pyramidenkogel magaslataiból pillanatok alatt csúszdán érkezhetünk a kiindulási pontunkra. Szállásunk 3 éjszakán át a Millstatti-tó környékén lesz.

2. NAP: MALTA-VÖLGY VÍZZÁRÓ GÁTJA, GMÜND PORSCHE MÚZEUMA, GERLIZEN-CSÚCS FELVONÓVAL ÉS ÉLMÉNYTELI GYALOGTÚRA

Reggeli után Ausztria egyik legszebb alpesi zuhatagába, a „zuhanó vízesések völgyébe”, a Malta-folyó völgyébe vezet utunk. Már rögtön a völgy bejáratánál megállunk egy fotószünetre, megcsodáljuk a hegyoldalból előtörő vízzuhatagot. Vadregényes útvonalon érkezünk a kétezer méter körüli magasságban lévő völgyzáró gáttal elválasztott tóhoz. Lebilincselő a vízzáró gát mérete és látványa. Élménykiállítással és egy rövid 4D mozifilmmel ismerkedünk. Sétálunk a friss, oxigén dús levegőben és élvezzük a természet nyújtotta szép látnivalókat. Tovább utazva felkeressük Gmünd városkát, amely városkapuival, gyönyörű tereivel, a Lodron-kastéllyal hamisítatlan középkori hangulatot áraszt. Lehetőség van Európa első privát magántulajdonban lévő Porsche múzeumának a megtekintésére (1950-ig itt készültek a legendás 365-ös modellek, láthatjuk Rommel sivatagi autóját stb.) Utunkat Karintia harmadik legnagyobb tavánál folytatjuk, az Ossiacher-tó felé indulunk. A tavat délen 1000 m-es hegyek választják el a karintiai Wörthi-tótól. A tó partjáról indulva Gerlitzen téli sírégióba, mintegy 2000 méter magasra jutunk fel felvonóval, gyönyörködve a tó és a környező hegyek látványában (Felvonójegy!).

GERLITZEN 4 HÜTTE TÚRA
Technika: 1/6                     Kondíció: 1/6                     Látnivaló: 6/6
Élményfaktor: 6/6             Nehézségi fok: 1/6           Időtartam: kb. 2,5 óra
Távolság: 4,44 km             Szintkülönbség: 470 méter
Tengerszint feletti magasság: 1911 méter

A Gerlitzen csúcson határtalan érzés ragad magához bennünket! Bakancsra fel és egy könnyed, de mégis nagyon látványos, élményekkel teli gyalogtúrának indulunk! Mai napi túránk lehet akár kulináris hütte-túra a Gerlitzen csúcsától a Waldtrattéig. A Gerlitzen Gipfelbahn (1911 m) hegyi állomásától egy könnyen megközelíthető túraútvonalon (177. sz. ösvény) vezet át Stifterbodenig. Az egyes megállópontokon - csak a jó hangulat érdekében és mértékkel - fogyaszthatunk a helyi nedűkből, falatozunk a finomabbnál finomabb harapnivalókból. Kellemes hangulatban, a szemkápráztató tájon járva észre sem vesszük, hogy az egyik hüttét szinte még el sem hagytuk, de már megérkeztünk a következő állomásunkhoz. Az akár családbarát túra a különféle frissítő megállókkal és pihenőhelyekkel kényelmesen kikövezett erdei túraútvonalak mentén halad. A Stifterboden állomásnál eldönthetjük, hogy kicsit hosszabb, vagy a rövidebb útvonalat választjuk a Kammerhütténél lévő végállomásunkig. A hosszabb variánst a Steinwender kunyhót keresztezve teheti meg (177. ösvény). Ha a rövidebb utat választja, akkor a Kammerhütte irányát kell majd követni. A Stifterboden felől leereszkedve a Kammerhütte és a Turnerhütte útján a Sunn Alm / Kanzelbahn hegyi állomásra (1440 m) érkezünk. Ha mégsem venne részt a „Gerlitzen 4 hütte” túrán, a Gerlitzen csúcsról felvonójeggyel lesz lehetősége visszatérni a középső, majd az alsó kiindulási ponton lévő állomásszintekhez. Mindkét helyszínen lehetőség van beülni egy csésze kávéra és harapnivalót fogyasztani, az Ossiacher-tó partján pedig kellemes séta várja. A késő délutáni órákban indulunk vissza szálláshelyünkre.

3. NAP: GROSSGLOCKNER PANORÁMAÚT, KÖNNYED TÚRA A PASTERCE GLECCSERHEZ! HEILIGENBLUT ÉS A FERENC JÓZSEF MAGASLAT

Ezen a reggelen a híres Grossglockner útra indulunk, mely fogalom az autós turisták és hegymászók körében. Útközben festői völgyek, vízesések kísérik utunkat, megismerkedünk többek között az Alpok élővilágával: a változatos alpesi virágokkal, geológiájával egy interaktív, különleges kiállítás keretében. Európa egyik leglátványosabb alpesi útján fotószüneteket tartva a legszebb helyeken jutunk fel 2000-3000 m magas hegyek között a Ferenc József magaslatra (2369 m), ahonnan szép időben a Grossglockner felejthetetlen látványt nyújt. Ismerkedünk a mormotákkal, akár még meg is etethetjük, simogathatjuk őket. Jó idő esetén, a magaslaton bekukkantunk a megfigyelőállomásra. Fakultatív ajánlatunk: gleccservonattal akár le is ereszkedhetünk a magaslatról a Pasterce-gleccser közelébe ahonnan visszatekintve érezhető a mélység (vonatjegy!) Sajnos az évek alatt folyamatosan húzódik visszafelé, így a gleccserig elsétálni már nem lehet). Hazafelé tartva kellemes séta keretében közelről is megismerkedünk a 130 m magasról lezúduló Jungfernsprung-vízeséssel. Utunk következő állomása Heiligenblut, ahova megérkezve ismerkedünk a 3000 m magas hegységek karéjában fekvő városkával, a városka ékességével, a Szent Vince templommal (templomban egy üvegcsében őrzik Krisztus vérét – innen a városka neve) és a kertben meghúzódó a hegymászók temetőjével. Szép idő esetén pompás rálátás nyílik a  Dolomitokra. Estére visszatérünk szálláshelyünkre.

4. NAP: NOCHALMSTRASSE PANORÁMAÚT | MAJD KELLEMES ALPESI TÚRÁRA INDULUNK A GURKTAL-ALPOKBAN | DÉLUTÁN MILLSTATTI-TÓ FÜRDŐZÉS

Kényelmesen megreggelizünk, majd megbízható túracipőnk társaságában buszunkkal a Turracher-tó felé vesszük az irányt! Látványos panorámaúton, a Nockberge hegységen át utazunk a Nochalmstrasse panorámaúton, útközben megállókkal, fotószünetekkel. A karintiai Nockberge hegység legszebb részein kanyargó páratlan alpesi panorámaút, a Nockalmstrasse, a tartomány egyik legszebb útvonala. A 35 km hosszú, több mint 2000 méter magasra szerpentinező látványos vonalvezetésű utunk mentén virágzó alpesi legelők, mesés fenyőligetek, elvarázsolt völgyek, parádés kilátóhelyek, autentikus hütték, érdekes kiállítások teszik felejthetetlen élménnyé a látogatást. A Turracher tóhoz érkezünk, ahonnan a két másik közeli tavat körbeölelő sétaútvonalunk indul.

ÉRZÉKEK ÚTJA – TURACHER 3 TÓ TÚRA
Technika: 2/6                      Kondíció: 2/6                              Látnivaló: 4/6
Élményfaktor: 6/6              Nehézségi fok: 2/6                    Időtartam: kb. 4 óra
Távolság: 7,1 km                Szintkülönbség: 104 méter
Tengerszint feletti magasság: 1875 méter

Kalandozásunk során a természetközeli élmények garantáltak, kiválasztott ösvényünk pedig egyszerre élénkíti majd és nyugtatja meg lelkünket. Az összesen 7,2 kilométeres hegyi sétautunk legalacsonyabb pontja 1764 méter lesz, ahonnan 1866 méteres magasságba „kapaszkodunk” fel, ezt a szintkülönbséget azonban játszi könnyedséggel teljesítheti mindenki, aki a hétköznapokban is biztosan lép és járásában egyébként nem korlátozott. Idegenvezetőnkkel többségében sík, kitűnően megjelölt útvonalon, cirbolyafenyő erdőkön át vezet utunk, mely tanösvény is egyben. Bátran tartsanak velünk erre a nagyjából 4 órás, Gurktali-Alpok lankáin vezető túrára, ahol utunkat számos helyen kávé, tea- és fotószünettel tarkítjuk, így ideális választás családok számára is. A kiindulási pontra visszatérve autóbuszunkkal a Milstatter tóhoz ereszkedünk. Fakultatív ajánlatunk: Délután lehetőségünk lesz egy közeli, helyi kőből és fából épült wellnessfürdőben ellazulni (igényét kérjük előre jelezze!), ahol a friss hegyi levegő után gőz- és lucfenyő szauna vár ránk! A különféle meleg és sós vizes bel- és kültéri végtelenített medencében mártózhatunk meg. Aki nem kíván fürödni, szabadidejét a Millstätter See körül (Karintia legmélyebb tava), a városka hangulatos strandján töltheti. A fürdő szomszédságában látogatható Millstatt bencés apátsága, melynek kerengője és temploma csodálatos emlék a XII. századból. Vacsorára térünk vissza szállásunkra.

5. NAP: VILLACHER ALPENSTRASSE – HOCHOSTERWITZ KASTÉLYA – SZOMBATHELY – GYŐR – BUDAPEST – SZEGED (62

Reggeli után a Villacher Alpok panoráma útján ellátogatunk a csodálatos villachi alpesi útra, melynek szebb kilátást mutató pontján megállunk gyönyörködni. Villach „házi hegyére”, a Dobratschra kapaszkodunk fel autóbuszunkkal. A hegytető közelségébe érkezve búcsúzunk a magas hegyektől egy kellemes alpesi pihenőhelyen, egy igazi osztrák hütténél. Időjárás függvényében, ha a Villacher Alpenstrasse nem látogatható, akkor a Dráva-parti Villach belvárosában sétálunk: városháza, Szent Jakab templom, főtér és láthatjuk a Dráva-folyó vízszintjét mutató árvízjelöléseket is. Rövid szabadidőt követően utunk utolsó programjához, a Hochosterwitz-várkastélyhoz igyekszünk, melynek 14 kapus erődrendszere ma már gyalogosan és felvonóval is bevehető (felvonójegy!)! A késő délutáni órákban utazunk hazafelé Szombathely-Győr útvonalon. Érkezés Budapestre a késő esti órákban, majd tovább utazás Szegedre.

FONTOS TUDNIVALÓK A PROGRAMUNKHOZ:

A gyalogtúrák nehézsége

A programban szereplő gyalogtúrák minősítését minden programnál külön részletezzük. A gyalogtúráink könnyed, maximum átlagos nehézségűek, de a sorozatterhelés és a ritkán technikás terep miatt egyes szakaszok fizikai állapottól függően fárasztóak lehetnek. A túrák távolsága és a szintemelkedése nem kimagasló, a terep azonban sokszor sziklás vagy törmelékes, kőomlással teli lehet.
Egyes túrák körtúrák, melyek esetében visszafordulásra nincs lehetőség.
A túrákra csupán egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinni, benne az esőkabáttal, tartalék meleg ruhával, élelemmel és ivóízzel.
Ha Ön szokott túrázni vagy sportolni, akkor nem érheti meglepetés gyalogtúránk egyikén sem. A zord időjárás azonban jelentősen nehezítheti a túrákat, így nagyon fontos a megfelelő felszerelés, öltözet.
A túrák során rövid szakaszokon szükség lehet kézhasználatra. Emiatt a túrákon való részvétel feltétele a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztosság és a tériszonytól való mentesség. Kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség.
A túrák nehézségét hatos skálán, a nemzetközileg is elismert BergFex minősítése alapján adjuk meg.

Utazás hossza

5 nap / 4 éj

Szállás

3*-os panzió

Étkezés

Reggeli (előfizethető: 4 alkalom vacsora).

Utazás

Autóbusszal.

Felszállási lehetőségek: Szeged-Kecskemét -Budapest - Győr -Szombathely autópálya útvonalon.

Ár tartalmazza

 • a leírt alapprogramot
 • szállást 3* szálláson
 • reggelit
 • utazást klímás, turistautakra tervezett autóbusszal
 • magyar nyelvű idegenvezetést végig a programok során

Időpontok és árak

Árak (Ft/fő) Alap ár
nap/éj 5/4
2024. júl. 10-14. 149 800
Egyágyas felár 25 000
4 alkalom vacsora felára 37 000

 

Ár nem tartalmazza

 • belépőjegyeket és fakultatív programok díját (helyszínen fizetendő)
  • Pasterce gleccser vonatjegy: 16 Euro
  • Gerlitzen felvonójegy: 40 Euro
  • Panorámautak belépőköltségei: 30 Euro
  • Milstatti-tó fürdőbelépőjegy: 24 Euro
  • belépőjegyeket: kb. 75 Euro
 • egyéb költségeket: 13 Euro (pl. üdülőhelyi adót, audioguide/fülhallgató árát, helyi idegenvezető költségeit)
 • betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (megléte az utazás feltétele)
 • útlemondási biztosítást (részvételi díj 3%-a)

Kérj ajánlatot most!