Leírás

Alsó-Ausztria gazdag kulturális örökségét és vonzó természeti látnivalóit sűrítettük 3 napos programunkba.

Részletes program

1. nap: Szeged – Budapest – Petronell – Schlosshof – Eckartsau – Orth an der Donau – Bécs (280 km)

Elutazás Szegedről a kora reggeli órákban Budapesten keresztül Petronellbe, az osztrák „Aquincum”-ba, ahol a római idők 2000 éves maradványai között sétálunk. Korhűen rekonstruált római épületekbe léphetünk be: egy elöljáró palotájába, a fürdőbe, Lucius posztókereskedő házába. Csekély maradványai megvannak a 13.000 fő befogadására képes Amfiteátrumnak is. Közelében áll a  IV. századi diadalív, amit később „Pogány kapu”-nak neveztek el. Átkelve a Dunán az Eckarsaui kastélyba látogatunk el. A Dunai ártéri erdőben építették, egykor a trónörökös Ferenc Ferdinánd, a szenvedélyes vadász kastélya volt. Mi magyarok inkább azért tartjuk számon, mert utolsó királyunk, IV. Károly itt mondott le a magyar trónról! Itt ért véget, de itt   kezdődött az osztrák történelem is, hiszen itt zajlott le a Morva mezei csata. E folyó árterében van Schlosshof, a dúsgazdag Savoyai Jenő  fényűző vadászkastélya. E pompás kastélyban tartották Mária-Terézia kedvenc lányának, Krisztinának a kézfogóját. A Morva partjáig leereszkedő teraszos kertjét Canaletto is megörökítette. Majorsága ma is teljesen ép. „Működő” asztalosműhelyt, pálinkafőzdét, istállót, állatsimogatót, stb. találunk, és ha mindezeket megcsodáltuk, az osztrák konyhával is megismerkedhetünk, az étteremben. Mivel a Duna bal partján megyünk a Bécs közelében lévő szálláshelyünkre, rövid időre megállunk Orth an der Donauban, hogy középkori formáját megőrzött vízi várát kívülről megcsodálhassuk. Szállásunk 2 éjszakán át Bécs környékén lesz.

 

2. nap: Retz – Heidenreichstein – Blockheide – Gmünd – Zwetl – Rosenburg (250 km)

Reggelit követően Retzbe utazunk, a Weinviertel borkereskedelmének fővárosába. Borai eljutottak Prágába, Krakkóba, Szentpétervárra. Földalatti pincejáratainak hossza 21 km. Kb. 2 millió liter bort tudnak itt tárolni. A Thalya völgyében utazva jutunk Heidenreichsteinbe. Itt található Alsó-Ausztria egyik legszebb, teljes épségben fennmaradt vízi vára. Gránitsziklán álló, tömör, zárt erőd, épp olyan, amilyennek egy román stílusú vízi várat elképzelünk. Sem háború, sem tűzvész nem pusztította, ezért ugyanolyan mint a középkorban volt. Máig minden működőképes benne. Itt érzékelhetjük, hogy milyen feladatokat kellett egy középkori várnak ellátnia. Rövid időre megállunk Gmünd városka főterén, majd Blockheide misztikus vidéke vár bennünket. Nyírfaligettel, vörösfenyővel övezett gránittömbök, pl. Gombakő, Ördögágy, Ördögcipő, Iskoláskő, Kobold és további kőformák, ingókövek, úgy állnak, ahogy a természet alkotta őket. Zwettlben rövid látogatást teszünk cisztercita apátság templomában. Rosenburg vára hívogat bennünket, mely meredek sziklakúpon, a Kamp kanyarjában áll. Az „osztrák Wartburgnak” is nevezik – egy népdal szerint csupa ezüst, meg vörös arany, a fala márvány! Pompás berendezésével, bútoraival és festményeivel, hatalmas fegyver- és kovácsoltvas gyűjteményével egyike a legjelentősebb Alsó-Ausztriai látványosságoknak. Szállásunkra térünk vissza.

 

3. nap: Tulln an der Donau – Grafenegg – Kreuzenstein – Illmitz – Budapest – Szeged (380 km)

Reggelinket elfogyasztva Tullnba igyekszünk, amit a kutak, virágok és menyasszonyok városának is szoktak nevezni.  A Duna partján fekvő település évezredek emlékeit tárja elénk: római kori tornyot, későromán csontkápolnát, középkori bástyát, barokk templomot, stb. A Dunától elhódított sétányon járunk egyet és adózunk az itt született Egon Schiele emlékének. A sétánk után továbbutazva a Duna mentén találjuk a historikus stílus legszebb alkotásai között  számontartott  Grafeneggi kastélyt. Vízivárként épült a  XVI. században, az évszázadok során sok tulajdonosa volt. A XIX. század közepén kezdték átalakítani a mai formájában, angol-neogót stílusban. Karcsú tornyai, csipkés díszei a statika építészeti csodái! Az angolkertben lévő melléképületeit is felújították, mai urai a Metternich-Sándor család, a Bécs és Linz közötti terület fontos kulturális és zenei központjává építették ki.  A család díjnyertes borai megkóstolhatók (felár ellenében)!  Kreuzenstein vára igazi különlegesség: a középkori itt magasodó várat a 30 éves háború alatt a svédek rombolták le, a XIX. sz. végi tulajdonosa, a híres műgyűjtő Wilczek gróf a régi alapokon újjáépítette, és itt helyezte el gyűjteménye legszebb darabjait. A vár ugyan új, de minden, ami benne van eredeti középkori: a kassai dóm árkádos részlete, a perchtolsdorfi plébániatemplom erődített tornya, stb. Utolsó állomásunk egy igazi búcsú program a szomszédos Ausztriától. Fakultatív ajánlatunk: A burgenlandi Illmitzben pattanunk lovaskocsira és járjuk be a Fertő-tó menti kis tavak vidékét, mely gazdag madárvilágának köszönhetően Nemzeti Parkként a Világörökség része! Egy pohár Fertő menti borral öblítjük le az út porát és a jó hangulatban hazafelé indulunk. Érkezés Budapestre az esti órákban, majd továbbutazunk Szegedre.

Utazás hossza

3 nap / 2 éj

Szállás

hotel***

Étkezés

reggeli

Utazás

autóbusszal.

Felszállási lehetőségek: Szeged-Kecskemét-Budapest-Tatabánya (autópálya)-Győr-Hegyeshalom.

Ár tartalmazza

  • szállást
  • reggelit
  • utazást
  • idegenvezetést
  • útlemondási biztosítást

Időpontok és árak

Időpont (3 nap/2 éj) Ár (Ft/fő)
2017. ápr. 29-máj. 1. 43.800
2017. jún. 3-5. 44.800
2017. júl. 28-30. 44.800
2017. szept. 1-3. 44.800
2017. okt. 6-8. 44.800

Ár nem tartalmazza

Minimum létszám

35 fő

Kérj ajánlatot most!