Aktuális beutazási információk Ausztriába

Jó hír, hogy 2021. máj. 19-től Magyarországról turisztikai célból is újra karantén kötelezettség nélkül lehet utazni Ausztriába.

 

Mi kell a beutazáshoz?

Magyar állampolgároknak az Ausztriába történő beutazáshoz negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra van szükség.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén (pl. a határon) orvosi igazolást, vizsgálati eredményt, oltási igazolást, oltási könyvet vagy hivatalos/orvosi gyógyulási igazolást kell bemutatni német vagy angol nyelven. (Ezt a tervek szerint a későbbiekben – várhatóan június második felétől – az elektronikus zöld útlevél felváltja majd.)

 

Kell regisztrálni Ausztriába történő belépés előtt?

Június 10-től Magyarországról érkezők számára megszűnt a regisztráció kötelezettség.

 

Milyen oltást fogad el Ausztria a beutazáshoz?

Ausztria a Pfizer, Moderna, Astra Zenaca, Janssen és Sinopharm oltásokat fogadja el az első oltás utáni 22. naptól.
Az oltás az első oltást követő 22. naptól számított legfeljebb 3 hónapig érvényes. Aki a második oltását is megkapta, annak a védettsége 9 hónapig él.

 

Változás 2021. aug. 15-től: a Pfizer, Moderna, Astra Zenaca és Sinopharm oltásokat a második oltás utáni 1. naptól (az első oltás már nem elegendő), Janssen oltást az első oltás utáni 22. naptól fogadja el Ausztria.

 

Szputnyik V oltást kaptam, akkor én most nem utazhatok Ausztriába?

A Szputnyik V oltást Ausztria egyelőre nem ismeri el, de el fogják fogadni, amint ez az oltás is megkapja az európai engedélyt (az engedélyeztetés folyamatban).
Addig a Szputnyik oltással rendelkezőknek – a fertőzésen átesettekhez hasonlóan – az oltás után kialakult megfelelő ellenanyag (antitest) szám teszttel történő igazolása a legjobb megoldás az utazáshoz.
Az ellenanyag teszt díja jóval kedvezőbb a PCR és antigén teszteknél, a teszteléstől számított 90 napig érvényes, illetve az oltottakhoz és gyógyultakhoz hasonlóan mindenhol egyben belépési tesznek is minősül.

 

Sinopharm oltással utazhatok Ausztriába, de helyben mégsem fogadják el?

A Sinopharm oltást Ausztria a határátlépéshez elfogadja, azonban a belépési teszt köteles szolgáltatások (szállás, étterem, rendezvények, zárt területen lévő és beltéri programok) igénybevételéhez nem.
Így a Sinopharm oltással rendelkezőknek is – a Szputnyik V vakcinával oltottakhoz hasonlóan – az oltás után kialakult megfelelő ellenanyag (antitest) szám teszttel történő igazolását javasoljuk a gondtalan utazáshoz. Az ellenanyag szint igazolást (angol vagy német nyelven) a határátlépéshez és a szolgáltatások igénybevételéhez egyaránt elfogadják.
A pozitív ellenanyagszint teszt a tesztelés időpontjától számított 90 napig érvényes.

 

Meddig érvényes a védettség, ha átestem Covid fertőzésen? 

A koronavírus-fertőzés átvészelése a gyógyulástól számított hat hónapig (180 nap) jogosít belépésre. A semlegesítő antitestek számának bizonyítása a vizsgálat időpontjától számított három hónapig (90 nap) érvényes.

 

Valóban elfogadják az ellenanyag (antitest) tesztet is a beutazáshoz?

A megfelelő ellenanyag (antitest) szám teszttel történő orvosi igazolása gyógyultságnak számít, így a beutazáshoz és a helyi szolgáltatások igénybe vételére is feljogosít a tesztelés időpontjától számítva 90 napig.

 

Az ellenanyag (antitest) tesztek elfogadásáról a beutazáshoz az osztrák egészségügyi minisztérium weboldalán találod meg a választ itt.
Was gilt bei der Einreise als Nachweis im Sinne der 3-G-Regel?
“Ein Genesungszertifikat ist eine ärztliche oder behördliche Bestätigung über eine in den letzten sechs Monaten überstandene Infektion mit SARS-CoV-2, die molekularbiologisch (z.B. PCR-Test) bestätigt wurde. Ein Nachweis über neutralisierende Antikörper, der nicht älter als drei Monate sein darf, ist einem solchen Zertifikat gleichgestellt.”
A szolgáltatások igénybevételéhez pedig itt.

Für genesene Personen gilt weiterhin:
Diese sind nach Ablauf der Infektion für sechs Monate von der Testpflicht befreit. Als Nachweise gelten etwa ein Absonderungsbescheid oder eine ärztliche Bestätigung über eine molekularbiologisch bestätigte Infektion. Ein Nachweis über neutralisierende Antikörper zählt für drei Monate ab dem Testzeitpunkt.

 

Hogyan utazhatok, ha se oltást nem kaptam, se nem estem még át Covid fertőzésen?

Ez esetben 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükséged a beutazáshoz. A teszteredményről egy tesztlabornak kell igazolást kiállítania. A házi, gyógyszertári tesztek nem érvényesek a beutazáshoz.

 

Elég-e Ausztriában a védettség igazolásához a magyar védettségi igazolvány (plasztikkártya)?

Nem, Ausztria és Magyarország között egyelőre nincs államközi egyezmény a magyar védettségi igazolvány ausztriai elfogadásáról. A védettséget jelenleg angol vagy német nyelvű igazolással lehet igazolni.
Bármely igazolás megfelelő, mely a személyes adatok mellett oltottság esetén a vakcina típusát, sorszámát, és az oltás(ok) dátumát is, gyógyultság esetén a pozitív Covid-teszt, fertőzés kezdete és vége vagy a pozitív ellenanyag teszt dátumát is tartalmazza angol vagy német nyelven.

 

Az igazolás lehet papír alapú vagy digitális is.

 

Hogyan utazhatnak a gyerekek?

2021. jún. 30-ig betöltött 10. életévig,  2021. júl. 1-től betöltött 12. életévig (Bécsben 6. életévig) a gyerekek védettségi igazolás és teszt nélkül utazhatnak Ausztriába.
Ezen életkor felett (azaz jún. 30-ig 10, júl. 1-től 12 éves kortól) negatív tesztre, Covid fertőzésen átesettség igazolására vagy oltásra van szükség nekik is a beutazáshoz. Teszt esetén gyerekeknél is a 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy a 48 óránál nem régebbi antigéntesztet fogadják el.

 

Mit jelent a belépési tesztelés? Tényleg kell teszteltetnem magam 2-3 naponta ausztriai üdülésem során?

Ausztriai nyaralás során védőoltás, koronavírus okozta betegségből való felgyógyulás, illetve negatív koronavírus-teszt jelenti a belépőt mindenféle beltéri turisztikai szolgáltatáshoz (szálláshely, éttermek, zárt vagy fedett szabadidős és sportlétesítmények (pl. múzeum, fürdő, strand, vidámpark), rendezvények). Ezek, az úgynevezett belépési tesztek biztosítják, hogy az üdülővendégek a lehető legnagyobb biztonságban érezhessék magukat ausztriai nyaralásuk során.

 

Ha már beoltottak az az Európai Gyógyszerhatóság által engedélyezett védőoltások (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Janssen) valamelyikével (és a kétdózisúaknál megkaptad mindkét adagot, mindezt az elmúlt 270 napban), átestél Covid19 fertőzésen (az elmúlt 180 napban) vagy igazolni tudod a szervezeted megfelelő ellenanyag szintjét (teszttől számított 90 napig), akkor ez belépési tesztnek minősül, és nem kell teszteket elvégeztetned a helyszínen.
Ha negatív teszttel vagy a kínai Sinopharm vakcinával beoltottként oltásigazolással érkeztél Ausztriába, úgy a belépési tesztelés Rád is vonatkozik.

 

A belépési teszt a szabadtéri helyszínekre (pl. felvonók, hegyi kirándulóhelyek, szurdokok, vízesések) nem vonatkozik.

 

Változás 2021. júl. 22-től: az éjszakai vendéglátás (késő este nyitva tartó éttermek, bárok, klubok, szórakozóhelyek) esetén más szabályok érvényesek, ide belépési tesztként oltási igazolás vagy PCR-teszt szükséges, a gyógyult státusz igazolása nem elegendő.

 

Hol tudom Ausztriában teszteltetni magam? Mennyibe kerül?

Ausztriában a kijelölt tesztpontokon külföldiek is teszteltethetik magukat ingyenesen. A tesztpontokon 48 óráig érvényes antigén ill. 72 óráig érvényes PCR tesztek elvégzésére van lehetőség. A teszteléshez előzetesen regisztrálni kell online. Tesztpontok és online regisztráció itt >>>
Belépési tesztnek a 24 óráig érvényes gyógyszertári gyorstesztek is megfelelnek, ezek kiváltása külföldieknek térítés ellenében lehetséges.

 

A gyerekeknek is kell belépési teszt?

2021. jún. 30-ig betöltött 10 éves kortól,  2021. júl. 1-től betöltött 12 éves kortól igen (Bécsben 6 éves kortól), alatta nem.

 

Hol tudom megnézni, hogy alakulnak a Covid19 fertőzésszámok Ausztriában?

Ide kattintva – az oldal közepén – találsz naponta frissített grafikont az ausztriai fertőzésszámok alakulásáról. Az oldal felső részén lévő térképen pedig tartományonként is megnézheted az elmúlt 7 napban összesen regisztrált új megbetegedések számát.

Itt pedig megtalálod régiókra lebontva az egyes osztrák régiók aktuális rizikóbesorolását.

 

Változás 2021. aug. 11-től Kelet-Tirolban: augusztus 11-től előreláthatólag augusztus 24-ig Innervillgraten és Oberlienz települések (Osttirol) elhagyása esetén kilépési tesztkötelezettség van érvényben (72 óránál nem régebbi PCR-teszt, 48 óránál nem régebbi antigénteszt). A teljesen beoltott személyekre és a beoltott gyógyult státuszúakra ez nem vonatkozik. A rendezvényeket szeptember 1-ig legfeljebb 100 fő részvételével lehet megrendezni (Innervillgraten és Oberlienz településeken a felsőhatár 50 fő). Ezenkívül kötelező az FFP2-es típusú maszk viselése. Az FFP2-es típusú maszkviselési kötelezettséget szeptember 1-től ismét bevezetik a kereskedelemben.

 

Hol tudom megnézni az itt írtakkal kapcsolatos jogszabályokat?

A vonatkozó jogszabályokat a szolgáltatások újraindulásával és a beutazással kapcsolatban itt találod.

 

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tájékoztató oldalunkon megbízható információkat találj – az oldalunkon található információkat hivatalos forrásból (Osztrák Turisztikai Hivatal, vonatkozó osztrák jogszabályok, sozialministerium.at, Konzuli Szolgálat) gyűjtöttük össze, a változásokat folyamatosan követjük és frissítjük – azonban az itt felsorolt információkért jogi felelősséget nem vállalunk. Hivatalos jogi állásfoglalásért keresd a konzuli szolgálatot vagy az illetékes hatóságokat.