Aktuális beutazási információk Ausztriába

Jó hír, hogy 2021. máj. 19-től Magyarországról turisztikai célból is újra karantén kötelezettség nélkül lehet utazni Ausztriába.

 

Mi kell a beutazáshoz?

Magyar állampolgároknak az Ausztriába történő beutazáshoz negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra van szükség.

Konkrétan ez azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén (pl. a határon) orvosi igazolást, vizsgálati eredményt, oltási igazolást, oltási könyvet vagy hivatalos/orvosi gyógyulási igazolást kell bemutatni német vagy angol nyelven. (Ezt a tervek szerint a későbbiekben – várhatóan június második felétől – az elektronikus zöld útlevél felváltja majd.)

 

Kell regisztrálni Ausztriába történő belépés előtt?

Június 30-ig az országba történő belépés előtt még szükséges az online regisztráció utazás előtt 72 órán belül. (Hogy a regisztráció jún. 30. után is fenn marad-e, még nem tudni. Ha igen, természetesen segítünk majd a regisztrációban utazás előtt.)
Készítettünk magyar nyelvű segédletet az online regisztrációhoz, ide kattintva találod.

 

Milyen oltást fogad el Ausztria a beutazáshoz?

Ausztria a Pfizer, Moderna, Astra Zenaca, Janssen és Sinopharm oltásokat fogadja el az első oltás utáni 22. naptól.
Az oltás az első oltást követő 22. naptól számított legfeljebb 3 hónapig érvényes. Aki a második oltását is megkapta, annak a védettsége 9 hónapig él.

 

Szputnyik V oltást kaptam, akkor én most nem utazhatok Ausztriába?

A Szputnyik V oltást Ausztria egyelőre nem ismeri el, de el fogják fogadni, amint ez az oltás is megkapja az európai engedélyt (az engedélyeztetés már folyamatban).
Addig a Szputnyik oltással rendelkezőknek – a fertőzésen átesettekhez hasonlóan – az oltás után kialakult megfelelő ellenanyag (antitest) szám teszttel történő igazolása a legjobb megoldás az utazáshoz.
Az ellenanyag teszt díja jóval kedvezőbb a PCR és antigén teszteknél, a teszteléstől számított 3 hónapig érvényes, illetve az oltottakhoz és gyógyultakhoz hasonlóan mindenhol egyben belépési tesznek is minősül.

 

Meddig érvényes a védettség, ha átestem Covid fertőzésen? 

A koronavírus-fertőzés átvészelése a gyógyulástól számított hat hónapig jogosít belépésre. A semlegesítő antitestek számának bizonyítása a vizsgálat időpontjától számított három hónapig érvényes.

 

Valóban elfogadják az ellenanyag (antitest) tesztet is a beutazáshoz?

A megfelelő ellenanyag (antitest) szám teszttel történő orvosi igazolása gyógyultságnak számít, így a beutazáshoz és a helyi szolgáltatások igénybe vételére is feljogosít a tesztelés időpontjától számítva 3 hónapig.

 

Az ellenanyag (antitest) tesztek elfogadásáról a beutazáshoz az osztrák egészségügyi minisztérium weboldalán találod meg a választ itt.
Was gilt bei der Einreise als Nachweis im Sinne der 3-G-Regel?
“Ein Genesungszertifikat ist eine ärztliche oder behördliche Bestätigung über eine in den letzten sechs Monaten überstandene Infektion mit SARS-CoV-2, die molekularbiologisch (z.B. PCR-Test) bestätigt wurde. Ein Nachweis über neutralisierende Antikörper, der nicht älter als drei Monate sein darf, ist einem solchen Zertifikat gleichgestellt.”
A szolgáltatások igénybevételéhez pedig itt.

Für genesene Personen gilt weiterhin:
Diese sind nach Ablauf der Infektion für sechs Monate von der Testpflicht befreit. Als Nachweise gelten etwa ein Absonderungsbescheid oder eine ärztliche Bestätigung über eine molekularbiologisch bestätigte Infektion. Ein Nachweis über neutralisierende Antikörper zählt für drei Monate ab dem Testzeitpunkt.

 

Hogyan utazhatok, ha se oltást nem kaptam, se nem estem még át Covid fertőzésen?

Ez esetben 72 óránál nem régebbi PCR-tesztre vagy 48 óránál nem régebbi antigéntesztre van szükséged a beutazáshoz. A teszteredményről egy tesztlabornak kell igazolást kiállítania. A házi, gyógyszertári tesztek nem érvényesek a beutazáshoz.

 

Elég-e Ausztriában a védettség igazolásához a magyar védettségi igazolvány (plasztikkártya)?

Nem, Ausztria és Magyarország között egyelőre nincs államközi egyezmény a magyar védettségi igazolvány ausztriai elfogadásáról. (Ez később még változhat.) A védettséget jelenleg angol vagy német nyelvű igazolással lehet igazolni.

 

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján. Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban.

 

Hogyan utazhatnak a gyerekek?

Betöltött 10. életévig a gyerekek védettségi igazolás és teszt nélkül utazhatnak Ausztriába.
10 éves kortól negatív tesztre, Covid fertőzésen átesettség igazolására vagy oltásra van szükség nekik is a beutazáshoz. Teszt esetén gyerekeknél is a 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet vagy a 48 óránál nem régebbi antigéntesztet fogadják el.

 

Mit jelent a belépési tesztelés? Tényleg kell teszteltetnem magam 2-3 naponta ausztriai üdülésem során?

Ausztriai nyaralás során védőoltás, koronavírus okozta betegségből való felgyógyulás, illetve negatív koronavírus-teszt jelenti a belépőt mindenféle beltéri turisztikai szolgáltatáshoz (szálláshely, éttermek, zárt vagy fedett szabadidős és sportlétesítmények (pl. múzeum, fürdő, strand, vidámpark), rendezvények). Ezek, az úgynevezett belépési tesztek biztosítják, hogy az üdülővendégek a lehető legnagyobb biztonságban érezhessék magukat ausztriai nyaralásuk során.

 

Ha már beoltottak az az Európai Gyógyszerhatóság által engedélyezett védőoltások (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Janssen) valamelyikével (első oltás után 22. naptól), átestél Covid19 fertőzésen (az elmúlt 6 hónapban) vagy igazolni tudod a szervezeted megfelelő ellenanyag szintjét (teszttől számított 3 hónapig), akkor ez belépési tesztnek minősül, és nem kell teszteket elvégeztetned a helyszínen.
Ha negatív teszttel vagy a kínai Sinopharm vakcinával beoltottként oltásigazolással érkeztél Ausztriába, úgy a belépési tesztelés Rád is vonatkozik.

 

A belépési teszt a szabadtéri helyszínekre (pl. felvonók, hegyi kirándulóhelyek, szurdokok, vízesések) nem vonatkozik.

 

A gyerekeknek is kell belépési teszt?

10 éves kortól igen, alatta nem.

 

Július-augusztusban utazunk. Egész nyáron fennmarad a belépési tesztelés?

Reméljük nem. Ha a járványügyi adatok kedvezőek maradnak, a jelenlegi szabályokban legkésőbb júl. 1-től enyhítések várhatók.

 

Július-augusztusban utazunk. Akkor is ezek a beutazási szabályok lesznek érvényesek?

Alapvetően igen, de a jelenlegi beutazási szabályok jún. 30-ig hatályosak. (Jogszabály itt.) Júl. 1-től további könnyítések várhatók.

Hol tudom megnézni, hogy alakulnak a Covid19 fertőzésszámok Ausztriában?

Ide kattintva – az oldal közepén – találsz naponta frissített grafikont az ausztriai fertőzésszámok alakulásáról. Az oldal felső részén lévő térképen pedig tartományonként is megnézheted az elmúlt 7 napban összesen regisztrált új megbetegedések számát.

Itt pedig megtalálod régiókra lebontva az egyes osztrák régiók aktuális rizikóbesorolását.

 

Hol tudom megnézni az itt írtakkal kapcsolatos jogszabályokat?

A vonatkozó jogszabályokat a szolgáltatások újraindulásával és a beutazással kapcsolatban itt találod.

 

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tájékoztató oldalunkon megbízható információkat találj – az oldalunkon található információkat hivatalos forrásból (Osztrák Turisztikai Hivatal, vonatkozó osztrák jogszabályok, sozialministerium.at, Konzuli Szolgálat) gyűjtöttük össze, a változásokat folyamatosan követjük és frissítjük – azonban az itt felsorolt információkért jogi felelősséget nem vállalunk. Hivatalos jogi állásfoglalásért keresd a konzuli szolgálatot vagy az illetékes hatóságokat.